Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Uroš Hočevar/Delo
Foto: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana se je poslovila od naziva zelene prestolnice Evrope

Ljubljana je s prireditvijo 2. januarja slovesno zaključila leto, ko je kot Zelena prestolnica Evrope 2016 "sijala kot zvezda na evropskem nebu". Na ljubljanski mestni občini so med letom izražali zadovoljstvo nad projektom, ki je po njihovi oceni pomembno oblikoval okoljsko zavest tako meščanov in meščank kot tudi občine in občinskih podjetij.

Ljubljana se je na prireditvi, poimenovani Zelena noč zate, poslovila od naziva zelene prestolnice. Zbrane na Kongresnem trgu je nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković, nato pa je nastopila zasedba Perpetuum Jazzile.

Evropska komisija naziv zelene prestolnice Evrope vsako leto podeli mestu z visokimi okoljskimi standardi in z zavezo k ambicioznim ciljem za nadaljnje okoljske izboljšave in trajnostni razvoj. Prvič ga je podelila leta 2010, ko ga je prejel Stockholm, doslej pa so se z nazivom lahko pohvalili še Hamburg, Victoria-Gasteiz, Nantes, Kopenhagen in Bristol.

Ključni razlog, da je naziv za leto 2016 pripadel Ljubljani, je bila ocena, da je slovenska prestolnica v najkrajšem obdobju napravila največ sprememb v pravo smer. Slovensko glavno mesto je s tem postalo tudi prva zelena prestolnica Evrope v osrednjem in jugovzhodnem delu Evrope.

Na ljubljanski mestni občini so sicer za vsakega od 12 mesecev leta izbrali posebno temo, ki je bila postavljena v ospredje - na primer voda, trajnostni turizem, podnebne spremembe ter okoljske inovacije. Glavnina programa se je odvijala v informacijski točki, ki so jo za namen zelene prestolnice postavili pred mestno hišo, v programu pa so vso leto sodelovale tudi mestne četrti.

Naziv zelene prestolnice Evrope so Ljubljančani dobro ponotranjili, "kot nek prispevek k večji kakovosti življenja v mestu na vseh ravneh", je ob polletju v pogovoru za STA ocenila ljubljanska podžupanja Tjaša Ficko. Ljubljana pa si je z nazivom zagotovila tudi preboj na mednarodni ravni, saj so ljubljanski strokovnjaki in mestni uslužbenci postali enakopravni sogovorniki največjim prestolnicam v Evropi, o kakovosti njihovega dela pričajo tudi številna mednarodna priznanja in nagrade, so prepričani v mestni hiši.

V letu 2017 bo naziv evropske zelene prestolnice nosil nemški Essen, za leto 2018 pa je bil na prireditvi v Ljubljani letos izbran nizozemski Nijmegen.

K. Ž./STA