Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Iz stisnjene kocke kokosovih vlaken nastane ob dodatku vode zvrhana samokolnica substrata. - Foto: Mavric Pivk
Iz stisnjene kocke kokosovih vlaken nastane ob dodatku vode zvrhana samokolnica substrata. - Foto: Mavric Pivk

Organski substrat iz kokosovih vlaken

Večina kupljenih substratov za okrasne rastline ali vrtnine na trgu vsebuje šoto, ki je lahka, a sposobna vpiti ogromno vode. Ker pa je neobnovljiv naravni vir – na barjih nastaja iz odmrlih rastlinskih delov, ki zaradi pomanjkanja zraka ne razpadejo v humus, čas pa se prej kot v stoletjih meri v tisočletjih – je njeno izkoriščanje okoljsko sporno. Slovensko podjetje HomeOgarden je izdelalo organsko zemljo s podobnimi vpojnimi lastnostmi, kot jih ima šota, za katerega je uporabilo kokosova vlakna.

V EU je namreč mogoče kot ekološko oz. organsko zemljo tržiti le substrate, ki ne vsebujejo šote in mineralnih gnojil. V ljubljanskem podjetju, ki razvija naravna sredstva za oskrbo in varstvo rastlin, so svoj inventivni izdelek patentirali. Naprodaj je v sadilnih vrečah, prirejenih tako, da je mogoče vanje doliti vodo, ki povzroči, da iz majhne kocke higroskopičnega naravnega materiala nastane nekajkrat več za sajenje primernega substrata oz. zemlje. Ko substrat naraste, lahko rastline posadimo neposredno v sadilno vrečo, dognojujemo pa jih od časa do časa z vodo, v katero smo zamešali tekoče gnojilo.

V podjetju HomeOgarden so razvili tudi homeopatske zaščitne pripravke za varstvo rastlin, o katerih pišemo v prispevku Deluje energijski naboj.

Julijana Bavčar