Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Stilska osvežitev: Knjižnica potrebuje prevetritev

Živeti s knjigami je lepo, vendar včasih tudi zapleteno. Pravi knjigoljubci se težko odpovejo svoji zbirki, tudi če v hiši zmanjkuje prostora. Knjige se tako iz leta v leto kopičijo in počasi prekrijejo še zadnje proste kotičke. Najbolj preprosto je, da si omislite knjižnico, če zanjo seveda imate prostor. Drugače pa boste prisiljeni v občasne redukcije – z njimi boste ubili vsaj dve muhi na en mah, pridobili prostor, s knjigami, ki jih ne potrebujete več, pa boste nekoga zelo razveselili. Takšno prevetritev obstoječe knjižnice svetujemo tudi družini, za katero smo tokrat pripravili stilsko osvežitev.

Problem

Dnevna soba je problematična z več vidikov. Najprej nam v oči padejo knjige, ki jih je tukaj zares veliko, da zmanjkuje prostora za karkoli drugega. Problem je tudi prehodnost. Kamorkoli se ozrete, zagledate vrata, zato manjka občutek intimnosti. Dnevna soba naj bi bila prostor oddiha in umiritve, kamor se družina umakne po napornem dnevu in si privošči počitek po dobrem obroku. Zofa je dotrajana, neudobna in potrebna menjave, prav tako pogrešamo površine za odlaganje in morda kakšno dekoracijo.

Rešitev

Ker so knjižne police nedotakljive, predlagamo, da jih dobro prevetrite in na njih naredite prostor za akvarij, ki je zdaj postavljen na prehodu iz dnevne sobe v vežo. Tako bo prostor zadihal, namesto akvarija pa tja postavite veliko zeleno sobno rastlino, ki bo vnesla nekaj živahnosti in svežine. Vsa vrata, z balkonskimi vred, ki so zdaj pobarvana rjavo, naj bodo bela, da bodo čim manj opazna, prostor pa bo svetlejši. Predlagamo udoben, po slogu nekoliko retro kavč, ki naj bo obrnjen proti televizorju in knjižnim policam. Tako boste pridobili nekoliko bolj intimen kotiček, saj bo pogled usmerjen stran od vrat.

Za zofo je dovolj prostora še za konzolno mizico, na katero lahko postavite kakšno lepo vazo, svetilko in podobne predmete. Tako lahko prostor dekorirate letnemu času primerno in vanj vnesete še nekaj več osebnega sloga.

Svetila na lesenih tramovih nadomestite z močnejšimi in varčnejšimi led-svetili, ki oddajajo tudi bolj belo svetlobo. Nad zofo predlagamo viseč lestenec, ki bo sobi dal značaj, lahko pa se namesto njega odločite za stoječo svetilko. V hodniku predlagamo nižjo in daljšo omarico za čevlje, ki bo uporabna tudi kot klopca za preobuvanje.